Igår

Grym match igår. Dock var ju faktiskt fransmännen bättre.
Spenderade nästan nio timmar på olika krogar igår tillsammans med min älskade sambo. Fattar inte hur tiden kunde gå så fort. I alla fall ett bra sätt att öva danska på.
Vaknade inte förrän vid 15-tiden idag. Lycka till med att komma upp till skolan imorgon, liksom.


Handbollsfinaaal

Ser på bronsmatchen mellan Sverige och Spanien. Det går finfint än så länge.
Drar sen ner till krogen för att se Danmarkistan slåss med Frankrike om guldet. Oh yeah!

Jan 2011


Abba, jo man tackar.

Grannarna har dragit på Abba på högsta volym. Det är nästan så att man känner sig som hemma i Sverigeland. Eller nåt.


Norska svenskar?

Blev jätteglad idag när jag trodde att jag hörde svenskar på tåget. Sen kom jag på att vafan, det var ju norska de snackade. Oj, oj, det börjar märkas att det var länge sedan man träffade en svensk.


Parken

Lektionen för idag är avklarad. Har skola 8.30-12.00 tisdag till fredag och resten av tiden ledigt ;) Mycket tid tillbringar jag i vår enorma och mysiga park som ligger nära lägenheten.
    Även om den är super att ha med alla träddungar, små trädgårdar och stora gräsplaner så saknar jag den svenska skogen. Typ kuperad terräng med höga tallar, granar, ekar och mossa på marken.
    Men okej, vattnet är ett stort plus och under vintern finns det hur mycket fågel som helst här. Tror jag ska ner en sväng och kika lite :)


Andra om Sverige

Det är alltid roligt att höra andras historier och erfarenheter om Sverige på lektionerna.

En kille från Mellanöstern berättade att han bott i Malmö i två år innan han kom till Köpenhamn. Han sade att det var för svårt att få jobb i Sverige. Det förvånade mig, för det känns som att det är så mycket lättare att hitta ett arbete i Sverige än i Danmark. "Kanske för dig", blev hans svar.

En kinesisk tjej hade studerat i Jönköping under en period. Hon lärde sig aldrig riktigt svenska, men sade att hon tyckte det var mycket svårare än danskan. "Svenskan är mer sjungnade." Med toner upp och ner. Det var också något nytt för mig :P

En kille från England tyckte det var jättekul att möta en svensk och få höra svenska på riktigt, för det hade han aldrig gjort förut.

En kvinna från Tyskland berättade att hon hade haft semester med sin familj på landet en bit från Stockholm. Hon sade att hon älskade hur mycket plats det var, och promenadstigarna.

Sedan jargongen som går i Danmark om svenskar är att vi super som idioter ;) Och har en förkärlek för hembränt!


Handbollsmatch Sverige - Danmark

Såg handbollsmatchen mellan Sverige och Danmark igår. Självklart höll man på fosterlandet ;) medan pojkvännen och resten av krogen höll på Danmarkistan. Till och med min svenska vän, som dock har varit bosatt i Köpenhamn i några decennier, höll tummarna för de rödvita. Antar att blågult inte sitter så djupt i ryggmärgen som jag trott ;)
    Tyvärr vann ju danskarna, men Sverige bjöd på bra motstånd. I början i alla fall! :P



Dagens kap

Skippar anonymiteten. Det blir så trist.
Dagens, eller snarare årets kap (med min taskiga ekonomi) blir denna t-shirt för 9 danska kronor (ca 11 svenska kr) från New Yorker. Det måste ha varit något fel på den, men har inte hittat det än. Och det jag inte vet lider jag inte av ;)
Jan 2010


Bra/dåligt med Köpenhamn

Dåliga saker med Köpenhamn
* Rökiga krogar
Det är något skit. Alla kläder måste till tvätt efter en kväll på krogen. Och det är ett absolut måste att duscha så fort man kommer hem.

* Dyrt godis
Föreställ dig att bara kunna köpa godis för pressbyrån-priser.

* Cykelvägarna
Jag är i varje fall inte van vid dem. Det är bara en tidsfråga innan jag blir påkörd.

Bra saker med Köpenhamn
* Mysig stad
Lagom stor och många av de gamla byggnader är så fula att de blir fina. Mycket klotter som faktiskt passar in.

* Krogar och butiker i varje gathörn

* Billig alkohol
Staten vill uppenbart hellre ha alkisar än feta människor. I vart fall, vill man finna svenskarna i en butik så är det bara att kolla vid alkoholhyllan.


Dansk konst ;)

"Du har bestået"

Hade mitt tal-test idag. Jag kände mig väldigt ouppvärmd talmässigt, snackar ju fortfarande inte danska härhemma och efter att ha haft långhelg blir det ju inte bättre. I vilket fall så höll vi ett tal som man lottade fram och sedan diskussioner.

Direkt efteråt fick man veta hur det hade gått. För det första hade jag "bestået" (klarat) provet. De tyckte jag hade ett bra ordförråd och att jag använde väldigt få svenska ord. Det jag behöver jobba på är uttalet och att tala tydligare.
Så det känns okej nu i efterhand. Just då var det lätt att bara fokusera på kritiken :P

Prov imorgon

Jag hade maginfluensa från fredag kväll till lördag morgon. Spydde som en gris. Har fortfarande inte återhämtat mig helt. Orkar inte må piss imorgon när jag har mina tal till provet.


Test nästa vecka

Nästa vecka är det dags för modultest. Om jag "består testen" blir jag kvar i det "examenshold" jag går i nu. Annars flyttas jag ner till de andra som ska göra testen nästa gång. Lite nervöst är det. Förutom hörövningar, läsförståelse och skrivngar ska vi vara beredda att hålla fem olika tal. Tre stycken 1-minuters om böcker vi läst och två stycken 2,5 minuters med ett valfritt ämne. Efter det ska lärarna som håller i testen ställa frågor för att se hur vi klarar av språket i diskussioner. Ärligt talat så minns jag knappt böckerna jag läst.
    Höll ett av talen inför klassen idag. Läraren påpekade inga fel, så det känns i alla fall lovande.

Som svensk börjar man i Modul 4, alltså nästan till sluttesten. Så vi får snart se om jag kommer upp i Modul 5 :)


Som att läsa dålig svenska

Det som gör det både lätt och svårt med att lära sig danska är att det är så likt svenska. Att läsa danska är inga problem - det är som att läsa dålig svenska ;) Att höra går också hyggligt, beroende på vem som snackar. Men att uttala... Många ord stavas detsamma på svenska som på danska, men när man ska uttala det måste man tänka om. Man måste minnas att "R:en" uttalas som skånska R, att alla bokstäver inte hörs eller låter olika beroende på var i ordet de sitter osv.
    Ett annat problem är att man ofta tvekar och undrar "heter det här ordet verkligen detsamma som det svenska?". Ett exempel är den första texten jag skrev på kursen och jag helt enkelt inte kunde tro att det hette "skulle" också på danska så jag försökte fördanska ordet (ibland fungerar det faktiskt) och skrev "skole". Tyvärr gick det ju inte hem, eftersom det betyder "skola" på danska. Det var dock värt ett försök.

"Du låter inte svensk"

En vikarie vi hade på kursen i danska sade en gång att svenskar som försöker lära sig danska alltid kommer att låta som svenskar.
    Därför tar jag det som en komplimang när min nya lärare idag sade: "Du lyder ikke svensk." (Du låter inte svensk)
    Känns ändå skumt att bli glad över. 


Välkommen till min dansk/svenska blogg!

Här ska jag berätta om mitt liv i Köpenhamn, Danmark. Och om hur det är att lära sig språket och kulturen. För vi svenskar och danskar är inte alltid så lika som vi tror.

Bakgrund:
Jag har bott i en liten by utanför Stockholm hela mitt liv. Under mitt 19:e levnadsår mötte jag killen som senare kom att bli min sambo. Första gången hade jag fruktansvärt svårt att förstå vad han sade, även om han "snackade svenska". Vi pendlade mellan varandra, men eftersom vi bägge är arbetslösa blev det för dyrt i längden. Så jag valde att flytta till Köpenhamn. I början fattade jag inte ett dugg danska och hade fullständig panik över hur jag skulle kunna lära mig ett så svårt språk. Men efter någon månad så märkte jag att det gick lättare och lättare att förstå.
    Nu har jag bott i Danmark i ungefär tre månader. Jag går på en kurs fyra gånger i veckan för att lära mig danska. Än så länge jag pratar jag mest svenska med min sambo som talar danska till mig.

I nuläget håller jag bloggen ganska anonym. Det kanske ändras längre fram.

Om ni undrar något så är det bara att skriva :)


RSS 2.0