Danskar är...

Danskar är mer rättframma än svenskar.
De är snabbare till att ge komplimanger och skäms inte för det. Jag kan ärligt säga att jag aldrig fått så mycket uppmärksamhet som här.
Danskar säger också gärna till folk och ger kritik om man gör fel. Det är viktigt att inte råka cykla på gångbanan och folk kan börja ropa åt en om man inte flyttar sig för barnvagnarna på bussen - redan innan de kommit på den.
Sammanfattningsvis är danskar som svenskar skulle vilja vara.

Hela klassen failar slutexamen?

Vi har gjort gamla slutexamensprov (PD3) i klassen förra veckan. Läraren hade rättat dem och kommit fram till att det ser ut som att alla kommer misslyckas med slutexamen. "Alla förutom du" sade han och pekade på mig. "Dig är jag inte orolig för."
   Kul att höra att jag inte kommer ha några problem med provet, men pinsamt att få det berättat inför hela klassen som pluggat danska i flera år. Jag är inne på min tredje månad. Men det är ju för att jag är svensk som jag har det så lätt, så det är inte så man känner sig överduktig direkt.. :p

Samtidigt så vet jag att det är de andra i klassen som är mer beroende av ett bra resultat i PD3 för att kunna söka permanent uppehållstillstånd i Danmark. Som svensk får jag vara i Danmark hur länge jag vill.


Texten

Har varit på semester i Sverige 1,5 vecka och hade första lektionen idag. Fick lite respons från läraren angående artikeln jag gjort. Han har lite problem med att jag skriver så svenskt. Tråkigt att höra faktiskt.

Sen skulle artikeln med i någon tidning för skolan vilket jag inte alls visste om. Problemet är att när jag skriver något om en annan människa som kommer i tryck så vill jag vara 100% säker på att det som står stämmer. Läraren hade dessutom rättat texten och skickat vidare utan att vi snackat så han hade missförstått ordet "stilling", som kan betyda två saker på danska - "ställning" (substantiv) och typ "skelettet till en skulptur". Och han trodde ju självklart att det var det sistnämnda så nu måste jag kontakta personen han skickat artikeln till för att få den ändrad. För helvete att de inte kan säga till innan de skickar iväg ens text.

Så är ganska pissed nu.


RSS 2.0